Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć

 

„W książeczce tej starałam się zebrać wypróbowane przepisy wszystkich rodzai ciast, używanych na wielkanocnym stole. Podałam przedewszystkiem przepis na główną ozdobę stołu: — sękacz, który jednak tylko panie ze wsi, lub też mające we własnych domach stare kuchnie z rożnami, wykonać mogą. Taka baba z rożna nie jest jednak tak niezbędna, jak inne baby drożdżowe, a te wszystkie, przy staranności, w każdym piecyku pod blachą doskonale upiec można. W Warszawie, wiele osób, zamiast piec baby w domu, tylko ciasto na nie przyrządza, a gotowe blachy z plackami i formy z babkami — odsyła do piekarni, gdzie specjalnie urządzony piec daje większą rękojmę ich udania się. W taki jednak sposób możemy postępować tylko z pospolitemi gatunkami ciasta. Wszelkie baby parzone, tiulowe, petynetowe, już nie mówiąc o babach na pianie z białek, jak: chlebowa, migdałowa, cytrynowa itp., nie znoszą ani wstrząśnień przy przenoszeniu ciasta, ani ochłodzenia przy przejściu służącej ulicą, i lepiej się ich wyrzec, niż narażać na prawie pewne zepsucie przy peregrynacjach z miejsca na miejsce. Jeżeli chcemy je jednak mieć koniecznie, należy zrezygnować z wysokich ich kształtów i upiec w niskich rondlach, lub niewysokich formach w domu, w piecyku pod blachą, w piecyku gazowym, lub nawet na fajerce gazowej, w Prodige’u, w którym będą wprawdzie kształtem przypominały raczej tort, ale urosną i upieką się wybornie.”

W książce znajdziemy następujące przepisy:

1. Baba łatwa, a smaczna.

3. Baba parzona.

5. Baba tarta.

7. Baba czekoladowa, drożdżowa.

9. Baba chlebowa.

11. Baba piaskowa.

13. Baba makowa.

15. Baba z rożna. (Baumkuch, Sękacz).

1. Placek pakowaniec.

3. Placek pomarańczowy.

5. Placek drożdżowy z jabłkami.

7. Placek kruchy z serem.

9. Placek z masą orzechową.

TORTY

2. Tort piaskowy.

4. Tort chlebowy.

6. Tort czekoladowy.

8. Tort wiedeński „Dobosz“.

10. Tort z kakao.

12. Tort kasztanowy inaczej.

14. Tort aleksandryjski.

16. Torcik z orzechów laskowych.

18. Tort kawowy „Mocca“.

20. Tort morelowy.

22. Tort pomarańczowy.

24. Tort niegotowany.

1. Mazurek oszczędny.

3. Mazurek migdałowy na białkach.

5. Mazurek orzechowy inaczej.

7. Mazurek pomarańczowy.

9. Mazurek czekoladowy, pospolity.

11. Mazurek drożdżowy, pospolity.

13. Mazurek makowy.

15. Mazurek cygański.

   MAZURKI WYKWINTNIEJSZE

18. Mazurek „Dzień i noc“.

20. Mazurek prababek (nie pieczony i nie gotowany).

22. Mazurek makaronikowy z różą.

24. Mazurek z gotowanych żółtek.

26. Mazurek rodzynkowy kruchy.

28. Mazurek orzechowo-czekoladowo-jabłeczny.

30. Mazurek „Duchesse“.

1. Lukier na białkach.

3. Lukier czekoladowy.

5. Lukier kawowy.

7. Masa kawowa „Mocca“.

9. Masa orzechowa.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *