100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć

Kategoria:

[wyróżnienie]Książka dostępna tylko w wersji e-book. [/wyróżnienie]

 

Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych — są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych „omelettes soufflées z truflami i szparagami” w eleganckiej restauracji.

W tej książce znajdziesz takie przepisy jak:

Jaja na miękko 

Jaja po wiedeńsku

Jaja w koszulkach  

Jaja na twardo 

Jaja poszetowe 

Jajecznica 

Jajecznica na maśle

Jajecznica ze słoniną

Jajecznica z mlekiem 

Jajecznica niemiecka (Eierkuchen) 

Jajecznica francuska (Aux fines herbes)  

Jajecznica z szynką 

Jajecznica z parmezanem

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z kiełbasą

Jajecznica ze śledziem 

Jajecznica francuska, (po Strasbursku) 

Jajecznica ze szparagami 

Jajecznica z grzaneczkami

Jajecznica z pomidorami 

Jaja sadzone 

Jaja sadzone na maśle 

Jaja na śmietanie 

Jaja na śmietanie

Jaja w sosie pomidorowym 

Jaja na buljonie  

Jaja na grzankach 

Jaja na szynce, lub słoninie 

Jaja na pomidorach 

Jaja z grzybkami, lub pieczarkami

Jaja w muszelkach 

Jaja w muszelkach z móżdżkami

Jaja w muszelkach z wermiszelem  

Jaja w muszelkach z szynką  

Jaja z cebulą w muszelkach  

Jaja w muszelkach z serem

Jaja na grzankach z sardelami 

Jaja na grzankach z pomidorami  

Jaja na grzankach z pasztetem 

Jaja na grzankach z cynaderkami  

Jaja na grzankach z cynaderkami 

Kotlety z jaj 

Timbalki z jaj z szynką

Timbalki z grzybkami

Timbalki ze świeżemi grzybami

Timbalki z rakami 

Timbalki ze smardzami  

Jajo na twardo z sosem pomidorowym  

Jaja z makaronem i chrzanem  

Jaja z sosem sardelowym 

Jaja nadziewane 

Jaja nadziewane rakami i ryżem  

Jaja nadziewane sardelami  

Jaja nadziewane mięsem 

Jaja nadziewane rybą 

Jaja nadziewane grzybami

Jaja poszetowe w sosie szczawiowym

Jaja poszetowe smażone

Jaja po rosyjsku (Draczena)  

Sznycle z jaj  

Sznycle z jaj z mięsem, lub rybą 

Ogólne uwagi o robieniu omletów  

Omlet zwykły  

Omlet francuski (Omelette soufflée)  

Omlet litewski 

Omlet z cynaderkami  

Omlet z szynką  

Omlet „aux fines herbes“ 

Omlet z grzybami 

Omlet ze szparagami  

Omlet z kalafiorami  

Omlet z pasztetem  

Omlet po włosku  

Omlet z rakami  

Omlet z parówkami  

Omlet z mięsem 

Omlet ze szpinakiem  

Jaja z beszamelem  

Jaja „a la Trippe“ 

Jaja „Bordelaise“

Jaja po bretońsku

Jaja zapiekane po włosku 

Jaja zapiekane w pomidorach 

Tartletki z jaj z szynką  

Tartletki z jaj z pasztetem 

Tartletki z jaj z rybą

Jaja zapiekane z rakami

Jaja do przekąski 

Jaja w sosie majonezowym

Jaja w sosie chrzanowym  

Jaja w sosie sardelowym  

Jaja nadziewane sardynkami  

Jaja nadziewane sardelami  

Jaja w galarecie do ostrych sosów  

Jaja w galarecie z ozorem 

Jaja w galarecie z pasztetem  

Jaja w galarecie jarskiej  

Jaja nadziewane jarzynami

Sałatka z jaj z kartoflami  

Sałatka wiosenna z jaj

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *