Witaj w księgarni z eBookami i audioBookami Coczytamy.pl – Najniższe ceny książek elektronicznych!

Promocja!

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

3,15

Dodaj do listy życzeń
Dodaj do listy życzeń
Porównać

Opis

 

„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty, nieraz może szkodliwe dla zdrowia.”

Informacje dodatkowe

Autor

Isbn

Ilosc Stron

Rok Wydania

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Szybka nawigacja
×
×

Cart